Blogs en artikelen

Blogs en artikelen over de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog

Mijn boek over de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) begint met de militaire geschiedenis van de negentiende eeuw. Vervolgens worden de internationale betrekkingen van vóór 1914 besproken die uitmonden in de moord op Frans Ferdinand. Daarna begint de julicrisis. Historici maken tot vandaag de dag ruzie over wie verantwoordelijk is voor de uitbraak van de oorlog. Lees mijn blog Julicrisis 1914 hieronder.

In het begin van het boek over de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) worden de militaire krachtsverhoudingen tussen Hitler-Duitsland en Engeland en Frankrijk geanalyseerd. Hoe kon het op papier toch zwakke Duitse leger het Franse leger verslaan? Dat lees je in mijn blog over de meidagen van 1940.

Bestel de boeken hier.

Julicrisis 1914

De julicrisis in 1914 begon op 28 juni 1914 met de moord op de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand en eindigde begin augustus met de oorlogsverklaring van Duitsland aan Frankrijk. Het was een lange maand met veel diplomatiek verkeer, verwijten en bedreigingen, die uitmondde in de Eerste Wereldoorlog. Over de schuldvraag wordt tot op de dat van vandaag gedebatteerd.

Het begon allemaal op een zonovergoten zondag in Sarajevo, toen de Frans Ferdinand samen met zijn vrouw een bezoekje brachten aan de net (1908) ingelijfde provincie van het Habsburgse Rijk.

Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Postcard_for_the_assassination_of_Archduke_Franz_Ferdinand_in_Sarajevo.jpg

Meidagen 1940

De Tweede Wereldoorlog begon voor Nederland met een aanval van nazi-Duitsland in mei 1940. De Duitsers hadden een formidabel en innovatief aanvalsplan. Het resulteerde in een van de meest opzienbarende militaire overwinningen uit de militaire geschiedenis. De Fransen, Britten, Nederlandse en Belgen leken op papier de overhand te hebben, op het slagveld was dat geenszins het geval.

Wat gebeurde er tijdens de meidagen van 1940?

Bron: Bundesarchiv, Bild 146-1972-045-08, door: C. Peter Chen

The Blame Game

Het favoriete spel van alle historici die zich met dit onderwerp bezig houden: the blame game (zwartepieten)

Wie is/zijn er schuldig aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog?

Amerikaanse prent over oorzaken WO1

Als je vrede wilt...

De Romeinen wisten het al en tegenwoordig hoor en lees je het steeds vaker: ‘Als je de vrede wilt handhaven, bereid je dan voor op oorlog (Qui desiderat pacem, bellum praeparet, Vegetius AD 390).’ 

Toch lees je ook dat het maken van wapens tot oorlog leidt, maar is dat wel zo? Tijdens de Kouder Oorlog (1945-1991) waren er veel meer wapens dan nu…

Foto DPA/Picture Alliance

Grondbeginselen

In mijn boeken besteed ik veel aandacht aan militaire geschiedenis. Niet alleen de wereldoorlogen komen aan bod, maar ook de hele militaire geschiedenis. 

Wat zijn de kenmerken van oorlogen in het algemeen?

https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Ulm