‘De enige waarheid is dat mensen die nergens tekort aan hebben erop uit trekken om elkaar te vermoorden (Leo Tolstoj: Oorlog en Vrede).
Als oorlogen rationeel waren, zouden ze niet bestaan. Omdat mensen niet rationeel zijn, is hun meest spannende bezigheid, namelijk oorlog voeren, ook niet rationeel. De Eerste Wereldoorlog is wel het ultieme voorbeeld dat het ontstaan en het voeren van een oorlog het werk is van onze donkerste impulsen .Helaas was het niet ons eerste en tevens niet ons laatste gewapende conflict. Kennelijk is oorlog een constante behoefte van de mens’. Met het veelzeggende citaat van Leo Tolstoj en onderstaande regels introduceert auteur Erlend van Ark zijn boek ‘De Eerste Wereldoorlog in begrijpelijke taal’ bij de lezers.
‘De Eerste Wereldoorlog was de grootste en meest vernietigende oorlog tot dan toe, met meer dan 35 miljoen slachtoffers wereldwijd in vier jaar. Waarom begonnen Europeanen deze vreselijke oorlog en waarom ging deze ogenschijnlijk zinloze slachting vier jaar door?’
Deze en andere vragen zoals: ‘Wie hadden schuld aan het uitbreken van de oorlog? Waarom escaleerde een moord op de Balkan in een Wereldoorlog? Wie waren daders en wie slachtoffers? Waarom liep het front in het westen vast? Hoe zagen de loopgraven eruit? Waarom bleven de Europeanen elkaar vier jaar lang uitmoorden zonder een grasspriet te veroveren of zonder uitzicht op een zege?’, worden door Erlend van Ark beantwoord in dit boek.
Dit boek is een waardevolle aanvulling op de geschiedenisboeken over de Eerste Wereldoorlog, en is zeker geschikt om te worden gebruikt bij geschiedenislessen op school. Auteur Erlend van Ark heeft een opmerkelijke prestatie geleverd door een niet echt ‘gemakkelijk’ onderwerp op een begrijpelijke en toegankelijke wijze dichtbij de lezer te brengen. Het boek bevat verder een uitgebreide en overzichtelijke lijst van gebruikte bronnen.
Jantina61, 50-59 jaar, 4 september 2013